Vad innebär det att låna utan säkerhet?

Att låna utan säkerhet innebär att du inte lämnar något i pant hos långivaren (som en bostad eller bil) som en garanti för att de kommer få pengarna tillbaka även om du skulle få problem med betalningen. Det finns några olika typer av lån utan säkerhet, och vi berättar mer om några av dem längre ner på sidan.

Fördelar med lån utan säkerhet

 • Du kan använda pengarna till vad du vill
 • Finns ingen risk för att förlora egendom

Nackdelar med lån utan säkerhet

 • Räntorna är högre (särskilt när det gäller snabblån och kontokrediter)
 • Återbetalningstiden kan vara relativt kort (i alla fall på mindre lån och krediter)
 • Långivaren kan ställa högre krav på din kreditvärdighet

Olika slags lån utan säkerhet

Privatlån

Om du behöver ta ett större lån utan säkerhet är det privatlån (även kallat blancolån) som gäller. Privatlån har ofta ett maxbelopp på 600 000 kronor, och kan egentligen användas till i princip vad som helst. Du kan till exempel ta ett privatlån för att täcka (hela eller en del av) kontantinsatsen när du köper bostad, för att finansiera ett bilköp (när du inte vill lämna bilen som säkerhet) eller för att samla lån.

Snabblån

Mindre lån som snabblån (ofta med ett maxbelopp på 50 000 kronor) tecknas alltid utan säkerhet. Detta kan vara ett alternativ om du behöver en mindre summa för att kunna täcka en oförutsedd utgift och vet att du kan betala tillbaka pengarna inom relativt kort tid. Men det finns många anledningar till att vara försiktig med den här typen av lån. Räntor och avgifter är i regel betydligt högre jämfört med andra slags lån, och om du inte klarar att betala tillbaka inom den avtalade tiden tillkommer ytterligare kostnader.

Kontokrediter

En kontokredit liknar ett snabblån på många sätt, till exempel när det gäller lånesumman, de höga räntorna och att det alltid tecknas utan säkerhet. Men till skillnad från ett snabblån får du med en kontokredit en viss kreditgräns som du kan göra uttag från till ditt eget konto. Du har alltså tillgång till pengarna, men behöver inte ta ut hela summan på en gång. I regel betalar du bara ränta på de pengar du faktiskt använder.

Vilka krav gäller för lån utan säkerhet?

 • Du är minst 18 år (vissa långivare ha högre ålderskrav än så)
 • Du är folkbokförd i Sverige och har svenskt personnummer
 • Du har någon form av inkomst
 • Du är skuldfri hos Kronofogden

Kraven ovanför är grundläggande och gäller hos de allra flesta banker och långivare. Däremot kan varje enskild långivare ha sina egna specifika krav när det till exempel gäller ålder och inkomst. Något som också kan skilja sig mellan olika långivare är synen på betalningsanmärkningar.

Kan man få lån utan säkerhet trots betalningsanmärkning?

Ja, man kanlåna trots betalningsanmärkningar, men det kommer troligtvis bli något svårare att få sin ansökan beviljad. Utbudet av långivare blir mer begränsat eftersom det inte är alla som accepterar betalningsanmärkningar, och du har dessutom mer att bevisa för långivaren när det gäller dina ekonomiska förutsättningar i övrigt.

Oavsett varför du fick betalningsanmärkningen sänker den ditt kreditbetyg, och ju lägre kreditbetyget är, desto större risk utgör du för långivaren (ur långivarens perspektiv). Om du över huvud taget beviljas ett lån får du därför vara beredd på att få en högre ränta för att kompensera för risken långivaren tar genom att låna ut pengar till dig.

Långivare som kan bevilja lån utan säkerhet trots betalningsanmärkning

LångivareMaxbeloppRänta
Cashbuddy25 000 kr29,55%
Goodcash50 000 kr25,74%
Enkelfinans600 000 kr5,07–33,46%
Zmarta600 000 kr5,20–29,40%
Daypay20 000 kr39,00%
Extralånet50 000 kr27,95%
Loanstep25 000 kr21,85–38,40%
Moank600 000 kr5,90–15,95%
Lendo600 000 kr4,70–33,75%
Banky150 000 kr29,50%
Brixo100 000 kr19,95%

Så ansöker du om lån utan säkerhet

 1. Fyll i låneansökan. Du ansöker enkelt online om lån utan säkerhet. Ange i långivarens formulär hur mycket du vill låna och hur lång tid du vill ha på dig att betala tillbaka. 
 2. Få ansökan prövad. Långivaren tar en kreditupplysning på dig för att bedöma om du har råd med lånet. Ibland kan du få besked direkt, medan andra långivare ger svar efter några dagar. 
 3. Godkänn låneerbjudandet. Får du erbjudande om lån väljer du själv om du ska tacka ja till villkoren eller inte. Har du använt en låneförmedlare kan du få flera erbjudanden att ta ställning till. När du har bestämt dig signerar du med BankID.
 4. Få pengarna utbetalda. Långivaren betalar ut pengarna till ditt bankkonto. Hur lång tid det tar kan variera något mellan olika långivare och beroende på hos vilken bank du har ditt konto, men vanligtvis 1–5 dagar.

Hur sänker man räntan på ett lån utan säkerhet?

Räntan på lån utan säkerhet är som sagt högre än på lån med säkerhet, vilket beror på att risken för långivare är högre. Men det innebär inte att du behöver ta första bästa erbjudande, utan du bör alltid jämföra flera olika alternativ för att hitta lånet med så låg ränta som möjligt utifrån dina förutsättningar.

Med hjälp av tabellen högst upp på den här sidan får du en bra överblick, men vi rekommenderar att du sedan ansöker och jämför erbjudanden via en låneförmedlare. Då kan du få flera erbjudanden på bara en ansökan och dessutom tas bara en enda kreditupplysning på dig, vilket är en fördel för ditt kreditbetyg.

På tal om kreditbetyg är detta något du också bör se över och kanske försöka förbättra för att få en lägre ränta på lånet. Det bästa är att hålla ordning på ekonomin överlag. Betala fakturor och räkningar i tid för att undvika betalningsanmärkningar och försök att inte dra på dig för många kreditupplysningar på kort tid. 

Vilket lån utan säkerhet har lägst ränta?

Lendo har lägsta räntan på lån utan säkerhet just nu (kontrollerat 2024-05-18). Räntan på lån utan säkerhet är från 4.70 % men sätts individuellt.

Läs mer & ansök hos Lendo

Finns det lån utan säkerhet och utan UC?

Ja, om du är ute efter ett mindre lån som snabblån eller sms-lån finns det flera långivare som använder ett annat kreditupplysningsföretag än UC att välja mellan. Creditsafe och Dun & Bradstreet är de vanligaste i just detta segment av lånemarknaden. När det gäller långivare som erbjuder större privatlån utan säkerhet är det däremot ytterst få som använder något annat företag än UC.

Viktigt att komma ihåg är att lån utan UC alltså inte innebär att långivaren inte gör någon kreditupplysning alls, utan bara att de hämtar informationen från ett annat företag. Långivare måste göra kreditprövningar på sina potentiella kunder för att säkerställa att de uppfyller kraven för lånet.

Långivare utan UC som erbjuder lån utan säkerhet

LångivareMaxbeloppRänta
Cashbuddy25 000 kr29,55%
Daypay20 000 kr39,00%
Extralånet50 000 kr27,95%
Loanstep25 000 kr21,85–38,40%
Banky150 000 kr29,50%
Brixo100 000 kr19,95%

Källor

Vanliga frågor om lån utan säkerhet

Kan jag låna utan säkerhet som student?

Ja, om långivaren bedömer att din ekonomi är tillräckligt bra för att klara av ett lån utan säkerhet.

Kan jag låna utan säkerhet om jag är arbetslös?

Hos vissa långivare kan det vara möjligt att låna pengar utan säkerhet trots att du är arbetslös, om du får ersättning från a-kassan eller har ett tillräckligt stort sparkapital för att kunna hantera lånet.

Kan jag låna utan säkerhet trots svag kreditvärdighet?

Ja, i vissa fall går det låna utan säkerhet även om din kreditvärdighet är svag. Men det kommer helt klart bli svårare att få sin ansökan beviljad, och skulle du få ett lån kommer du troligtvis få en högre ränta. Därför kan det i många fall vara bättre att vänta med lån tills dess att din betalningsförmåga och ekonomi är starkare överlag.

Får man ta lån utan säkerhet med skuld hos Kronofogden?

Om du har skulder hos Kronofogden är dina möjligheter att få låna (oavsett om det är med eller utan säkerhet) ytterst begränsade. Det enda lånet du kan få med skuldsaldo hos Kronofogden är omstartslån, men ett sådant lån ska enbart användas för att lösa gamla skulder, lån och krediter. En medsökande eller borgensman kan att öka chanserna att få ett ”vanligt” lån, men då måste den personen vara skuldfri och ha ordnad ekonomi.

Kan man få lån utan säkerhet om man saknar fast inkomst?

Ja, hos en del långivare kan du låna trots att du inte har fast inkomst. Du måste dock fortfarande kunna visa att du har tillräckligt god ekonomi för att betala tillbaka lånet.

Kan företag ta lån utan säkerhet?

Ja, vissa långivare erbjuder företagslån utan säkerhet. Då måste någon från företaget (i regel vd:n eller ägaren) dock gå i personlig borgen för lånet i stället.